COTON DE TULEAR / Værktøj til sunde hvalpe

Værktøj til sunde hvalpe

En opdrætters vigtigste opgave er at opdrætte sunde, tillidsfulde og racetypiske hvalpe. Til dette arbejde findes der idag hjælpeværktøjer vi kan benytte os af.

Et af disse er at DNA teste vore avlsdyr. DNA test må aldrig stå alene i avlsarbejdet, men bør bruges som et vigtigt supplement. Det er fortsat vigtigt at man sætter sig grundigt ind i stamtavler, sikrer sig at begge hunde er racetypiske (f.eks ved at lade den bedømme på en udstilling) samt sikre sig at tæve og han komplimenterer hinandens styrker og svagheder, for at få det bedst mulige resultat.

Det er vigtigt at slå fast at vi bestemt ikke har nogen syg race, men da racen bliver mere og mere populær (DKK´s 5. mest populære race i 2015), har vi fået et særligt ansvar at passe godt på at den ikke bliver det i nær fremtid…

Der findes idag DNA test for 6 af nedenstående sygdomme som forekommer i racen

Disse DNA test viser om hunden er:

CLEAR / NORMAL: Disse hunde har to normale kopier af DNA.

CARRIER / BÆRER: Disse hunde har en kopi af mutationen og en normal kopi af DNA. Men har ikke sygdommen
AFFECTED: Disse hunde har to kopier af mutationen, og vil sandsynligvis udvikle sygdommen i løbet af deres levetid.

En bærer får aldrig sygdommen selv, den er rask men blot bærer af mutationen, det er derfor INTET i vejen for at beholde en hund som er bærer af en mutation i avl, den må blot aldrig parres med en anden bærer, da 2 bærere af samme mutation, kan udvikle sygdommen til deres hvalpe. Derfor er det så vigtigt at man opdrætter med etik & omtanke, og tester og undersøger sine avlsdyr, så man ved hvad man sætter sammen, og dermed undgår syge hvalpe.




Beskrivelser af nedenstående sygdomme er kopieret og oversat fra diverse laboratorier som udfører disse DNA test, fra Netdyrlægen samt DKK´s hjemmeside. Videoen omkring Bandera´s Syndrom er kopieret fra YouTube.

Canine Degenerative Myelopathy (DM)
Degenerative myelopati (DM) er en progressiv sygdom i rygmarven hos ældre hunde. Sygdommen ses typisk mellem 8 og 14 år. Det begynder med en manglende koordinering (ataksi) i bagbenene. Den sygdomsramte hund vil slingre, når den går, halte eller trække på benene. Det kan starte i et bagben og påvirker så det andet. Som sygdommen skrider frem, bliver lemmerne svage og hunden begynder at spænde og har besvær med at stå. Svagheden bliver gradvist værre, indtil hunden er bliver ude af stand til at gå. Det kliniske forløb kan variere fra 6 måneder til 1 år, og kan medføre inkontinens. DM er, at det ikke er en smertefuld sygdom.
DNA test

Hyperurikosuri (HU)
Hunden producerer urin med forhøjet niveau af urinsyre, som kan føre til blæresten og i enkelte tilfælde nyresten. Man kan operere, men det ses desværre ofte at har hunden først haft det een gang, kan det komme igen. Hunden skal derfor medicineres resten af livet.
DNA test

Canine Multifocal Retinopathy Type 2 (CMR2)
En arvelig øjensygdom (nethindeløsning). I de mindre alvorlige tilfælde, er hunden ikke påvirket af synsproblemer trods abnormt udseende af nethinden. I de mest alvorlige tilfælde kan læsionerne føre til blindhed.Den vises ved begyndende natteblindhed og ved at øjet ændrer udseende. Nethindeløsning kan ofte allerede opleves fra 6 mdr. alderen,
DNA test


Primary Hyperoxaluria Type 1 (PH1)
Hyperoxaluria (PH) er en stofskiftesygdom, der rammer Coton de Tulear racen. Sygdommen skyldes et manglende leverenzym, som kræves for at nedbryde calcium oxalat krystaller, så de kan fjernes fra en hunds system via urin. Uden de velfungerende enzym krystaller, opbygges de i hundens krop, som fører til progressiv sygdom. Påvirkede hvalpe viser tegn på sygdommen ved 3-4 ugers alderen, hvor sygdommen i sidste ende fører til nyresvigt. Symptomer på akut nyresvigt kan omfatte tab af appetit, opkastning, sløvhed, nedsat urinproduktion, mavesmerter og blod i urinen. PH påvirkede hvalpe overlever sjældent mere end et par måneder.
DNA test


Von Willebrand Disease Type 1 (vWD1)
En ressisiv arvelig blødersygdom, pga af lav plasma koncentration i blodet. Dette er vigtigt for blodets koaguleringsevne. Den mangel eller svigt af vWf-funktionen forårsager blødninger, som er tydeligst i væv med høj blodgennemstrømining. Sygdommen manifesterer sig sig som en tendens til blødning fra hud og væv.
DNA test


Banderas Syndrom (Bnat) el (NCA)
Bandera Neonatal Ataksi (også kaldet Bandera syndrom) er en arvelig sygdom, som kun findes i Coton de Tulear. Denne arvelige sygdom er opkaldt efter en anden Coton hvalp diagnosticeret med sygdommen. Sygdommen vises meget tidligt på hvalpe, med en manglende evne til at koordinere deres bevægelser. Dette skyldes en mutation i et glutamat receptor gen, som fører til ukorrekte signaler til hjernen, og dermed hæmmer koordinering af bevægelser. Berørte hvalpe kan genkendes inden for de første par uger, idet de udviser vanskeligheder med at holde balancen, ved at kunne gå, spise og stå. Der er ikke set voksne Coton'er ramt med Bandera s Neonatal ataksi. DNA test.

Film fra YouTube som beskriver et tilfælde af Bandera hos Kennel Cotonfield i Canada.
Maglignant Hyperthermia (MH) - alle racer
En dominant arvelig sygdom som viser jeg ved at hunden er overfølsom for diverse narkosemidler (anæstesi) eller muskelafslappende midler. Sygdommen findes i alle racer, og er vigtigt at kende til for dyrlæger/nakosesygeplejesker, hvis/når hunden evt. skal i narkose, idet det kan resultere i permanent muskelstivhed og andre bivirkninger.
DNA test


Progressiv Retinal Atrofi (PRA)
En arvelig øjensydom som man desværre i vores race endnu ikke har fundet en DNA markør/test for. Den vises derfor kun via øjenlysninger. De fleste PRA tilfælde er fundet på hunde fra 6 år og ældre, dog har vi på det seneste set tilfælde helt ned til 2 år. Ofte vil det første symptom være, at man som ejer observere, at hunden er blevet natteblind. Hunden vil ofte blive utryg ved at gå fra et lyst til et dunkelt oplyst rum, for eksempel når hunden skal ud og luftes om aften. Den vil muligvis også støde ind i ting i tusmørke. Senere vil hundens dagssyn også blive nedsat, og den kan ende med at blive helt blind. Senere i sygdomsforløbet er det ikke ualmindeligt at der støder grå stær (kataract) som følgesygdom til PRA.



Øjenlysning
Foretages hos en specialuddannet dyrelæge, som “lyser” på forskellig vis ind i hundens udvidede pupille ( udvides med specielle øjendråber) for at undersøge for forskellige øjensygdomme herunder PRA. Dette bør foretages 1 gang årligt sålænge hunden er i avl, gerne indtil dens ca 9. år, idet flere øjensygdomme først viser sig i en sen alder.

http://www.dkk.dk/xdoc/120/Hvad_er_en_jenlysning.pdf


Patella Luksation (PL)
Knæskallen (patella) bevæger sig normalt frem og tilbage i en fure på forsiden lårbenet, når bagbenet bøjes og strækkes. Hvis patella er "lukseret", betyder det knæskallen er smuttet ud af denne fure. Vi arbejder normalt i DK med følgende gradueringer:

Grad 0: Normal, ikke lukseret patella
Grad 1: Patella ligger på plads men kan lukseres manuelt. Patella vender spontant tilbage til normal position, f.eks. når bagbenet bøjes.
Grad 2: Patella kan let lukseres enten manuelt eller spontant. Patella forbliver hovedsageligt lukseret, også under bevægelse, men kan reponeres manuelt.
Grad 3: Patella er permanent lukseret og kan ikke reponeres.

(kopieret fra DKK´s hjemmeside)

Det er kun tilladt at bruge hunde med 0 el 1 i avl. Hvis man anvender en hund med 1, skal den anden part have 0, for at mindske arveligt patella.

Man taler om en medfødt arvelig patella og en pådraget. En pådraget kan være at udløst ved overbelastning af hundens knæled inden det fyldte 1 år, hvor man siger at knæleddet først har sat sig rigtigt fast. Overbelastning kan f.eks ske ved at den har fået lov til at gå trapper, hoppe op og ned fra sofa/seng, gået for lange ture osv. Derfor bør disse ting og lignende belastning undgåes før det fyldte 1 år.

Discoprolaps - Disc Herniation
Diskusprolaps er er en smertefuld lidelse, hvor rygmarven kommer under tryk fra de båndskiver, som ligger mellem ryghvirvlerne. Skiverne fungerer som stødpude og ledforbindelse mellem knoglerne. Selve båndskiven består af en geléagtig bruskskive, som er pakket ind i en kapsel af bindevæv. Ved en diskusprolaps trænger noget af båndskivens bruskagtige materiale ud og giver et tryk på rygmarven.I lette tilfælde kan der være tale om rygsmerter, svag forstyrrelse af balanceevnen og nedsat bevægelighed. Hunden kan f.eks. ikke springe, som den plejer.
I svære tilfælde giver diskusprolaps rygsmerter, som får hunden til at slæbe bagbenene efter sig, fordi dens følesans og reflekser i bagbenene er nedsat eller helt væk. Sygdommen kan også påvirke hundens urin- og endetarmsreflekser.
Man taler om arvelig og spontan opstået discoprolaps.
Ingen DNA test


Copyright for Coton CPH - hvis der ønskes kopi, skal vi kontaktes inden

 
 
COTON CPH Kennel by MARTENS. DENMARK COPENHAGEN  | Tlf.: +45 22424002 | bettinamartens@hotmail.com